DETALJER OCH KOSTNADER

29 november - 10:17

Jag har gått på diet i över 6 månader
Jag har gått ner mer än 16,5 kg
Jag har tränat för ett syfte under drygt 1½ år
Jag har haft ett fokus i över 1½ år

Nu är det riktigt nära. Närmare bestämt 39 timmar eller 2288 minuter om man så vill tills det är dags för DC.

20121129-102340.jpg
Ser ni? SER NI? Nej juste, man ser ingenting, nyrakade armar – allt har ett syfte

I dessa dagar när man bara ”håller ut” mot målet och laddar mentalt är det lätt att de små detaljerna kommer i skym undan. Har på förmiddagen spenderat lite drygt en timme i badrummet med Mr Razor och Mr Scrub. Den senaste veckan har jag skrubbat mig varje dag, med skrubbhandske och två eller bodyscrub (blåbär – jösses så gott den lukade). Jag har rakat hela kroppen 2 gånger med jämna mellanrum för att se hur huden reagerar och imorgon 16.30 lägger jag första lagret färg nere i Lund. Det kan tyckas konstigt att man som kille rakar hela kroppen, skrubbar och smörjer sig inför en tävling där man ska visa musklerna och prestera men det faller sig väldigt naturligt och jag ska ge er ett exempel.

Gustaf ska debutera i Athletic Fitness. Han har tagit reda på att man ska ha godkänd tävlingsfärg och köpt in den på närmaste butik. Han rakar sig två dagar innan och enligt instruktionerna ska han skrubba sig ett par dagar innan men det har han inte hunnit införskaffa för flickbutiken Kicks inte finns i närheten. Han får hjälp av sin kompis att dagen innan lägga på första lagret. Rakningen skedde vist lite för nära inpå själva appliceringen och huden är irriterad, den binder vätska och små sår får annan nyans än resterade områden. Lagret blir inte riktigt jämt då svampen är svår och det skvätter färg på möbler på hotellrummet som man måste torka av direkt annars blir man ålagd straffavgift vid utcheckiningen. Andra lagret går lite bättre men det är inte jämnt. Gustaf går och lägger sig i sina egna lakan, han vaknar dagen efter och på delar av kroppen har färgen släppt rejält för han hade för fet hud och smorde in sig för tätt inpå rakningen. Tredje lagret spär på känslan av ”sloppyness” och på scenen när han kliver ut är han inte nöjd.

Nils som är domare från SKKF slänger ett öga på Gustaf och trots stora gunz och bred rygg är det första han tänker på hur ojämnt och slarvigt ”färgjobbet” ser ut att vara. Gustaf poserar bra och får medelmåttig poäng men han sticker inte ut från mängden mer än halvdålig färg.

Peter däremot, han har beställt sprayfärg på plats av ett företag som bara gör detta. Det kostade honom 1000 kr (kontra Gustafs 2 x 295 kr) och då ingick även olja precis innan scenen. Gustaf har som han blivit tillsagd i instruktionerna skrubbat kroppen 4-7 dagar (varje dag) innan tävling, testrakat allt en viss tid innan och tajmat sista rakningen perfekt pga tidigare test. Han har smort sig enligt anvisningar och är torr i huden.
När Peter kliver ut på scenen, trots små vader, tittar domaren Nils upp och ser ett par rejäla klubbor, en konstig frisyr som får honom att le lite snabbt och när Peter visar upp ryggen sätter Nils en hög poäng.

OK – nu hårddrog jag det lite här och kanske är det så det är för vissa när man inte får den hjälp eller feedback som jag själv fått från så många men samtidigt har jag frågat och besökt samma tävling året innan jag själv skulle tävla. Man kan i min mening sällan förbereda sig för mycket och jag har svårt att tro att Jay Cutler skippar bodyskrubbningen eller slarvar med rakningen inför Mr Olympia efter att ha spenderat 100-tals timmar i gymmet och 100-tals timmar övandes posering. Poängen är att jag har slitit länge och väl. Vill därför inte lämna något åt slumpen, det kan vara så att det är detaljer som avgör och då vill jag inte titta mig själv i spegeln dagen efter och säga att jag kunde gjort lite till på putsen. Troligtvis är det massa, symmetri och laddning som avgör i slutändan men jag vill inte lämna någon sten orörd om jag hade möjlighet att vända den..

20121129-102348.jpg
Tänkte även ta tillfället i akt att skriva ner och redogöra för de direkta kostnader jag haft i samband med min kommande tävling på Decembercupen. Kanske kan vara intressant att veta? Minns inte alla på kronan, obs!

Direkta kostnader
– Tävlingslicens SKKF.org – 500 kr
– Anmälningsavgift DC – 500 kr
Hotellrum Lund – 600 kr
– Tävlingsbyxor – 199 kr
– Transportkostand till och från Lund – ca 600-800 kr
Spraytan – 1000 kr
– Specialmat inför tävling 1000 kr
Rakhyvlar, skrubb och hudlotion – 300 kr
Gummiband för uppvärmning och stretching – 300 kr
Dubbelhäftande tejp – 49 kr
Totalt ca: 5300 kr

Som ni ser är det inga stora kostnader om man slår ut det jämför med tex hockey men utöver dessa kosntader som är direkt kopplade till tävlingen och dagen i sig, så har jag självklart lagt ner enorma antal ”egna timmar” då jag skulle kunnat arbeta eller på annat sätt inbringat pengar. Extratimmar på gymmet, informationsletande, tillskott, mathandling (special), planering osv men allt detta är ju kopplat till vad man vill och vad man tycker är kul. Allt har ett pris och frågan är vilka som är villiga att betala det priset för att nå upp på scenen? Jag hyser en enormt respekt för alla som tar sig upp på en eller annan scen. Ni är idoler – NU gör vi Decembercupen 2012 till den roligaste tävlingen ever! Over and out
/Gustaf, aka den plockade kycklingen

15 kommentarer till “DETALJER OCH KOSTNADER”

 1. Calle Stern skriver:

  Ett stort j*vla lycka till Gustaf! Det har varit otroligt roligt och inspirerande att följa din resa det senaste 1½ året. Jag tror att det kommer gå väldigt bra för dig efter att ha kollat in konkurrensen. Bara tagga till som fan och sätta laddningen! You can, you will!

  • Gustaf Ollas skriver:

   Calle – Tackar ödmjukast, va kul att du tycker det givit dig något också för jag har banne mig lärt mig så mkt.
   Resan är långt ifrån slut, den har precis börjat, tro mig!
   Jag laddar och kör stenhårt sista biten, ICIW! HIGH FIVE

 2. Niklas skriver:

  Det är ju grymmt skönt med rakade armar :) Dock inte så trevligt om man har problem med inåtväxande hårstrån och infekterande hårsäckar :) hjälper scrubing mot detta? (inte specifikt för just armar) :-) trevlig läsning och bra inlägg för övrigt! :) keep fighting du kommer vara grym! :D

  //Nikke

  • Gustaf Ollas skriver:

   Niklas – nja ja vet inte ja – får se om jag hinner vänja mig, nu fastnar jag i överallt haha.
   Nej scrubben är till för att ta bort döda hudceller så färgen inte släpper :)

 3. Bra läsning! Stort lycka till! Hoppas du piskar skiten ur dem!

 4. Alexander Mildh skriver:

  Det är grymt jobbat! Följt mångas resa genom deffen inklusive din. Riktigt kul och intressant att följa! All lycka!

  • Gustaf Ollas skriver:

   Alex: Jasså? Va kul – ja då har du flera olika perspektiv och personer att förhålla dig till på lördag, skoj.
   Jag har kollat lite på andra jag med men mest försökt fokusera på mitt.. blir lätt svårt annars!
   Bockar och bugar

 5. Daniel skriver:

  Tja! Har precis börjat följa din blogg men är mkt imponerad, du har gjort ett grymt jobb! Får bra med inspiration V att läsa dina inlägg…
  Mest för nyfikenhet , hur har din diet sett ut? Kanske står någonstans, men har inte lyckats hitta.
  Lycka till!!

  • Gustaf Ollas skriver:

   Daneil, välkommen hit!
   Har ju dietat i 6 månader så jag kan inte säga hur dieten sett ut på så vis. Har legat på underskott och testat lite olika, inge LCHF eller så.
   Kolla kategorin ”diet” om du vill läsa massa inlägg :)

 6. Simon Runsten skriver:

  Gustaf, nu är det dax att leverera! ;) Har följt dig ett tag nu och är mer än imponerad över din fokus, fysik och förmåga att inspirera.
  Kommer bli en galen helg där du fullkomligt krossar alla gränser och visar vad #icaniwill står för!
  Ända in i kaklet, bara kör!!

  • Gustaf Ollas skriver:

   Ingen ”press” haha
   I will do my best för att visa vad jag tycker det står för – mer kan man inte göra, sen om det resulterar i medalj eller inte, ja de får tiden utvisa. Tack mannen
   jag KÖÖÖÖR!”

 7. Alexander skriver:

  Minus 16,5 kg med bibehållen muskelmassa är grymt jobbat. Du har många bloggläsare som håller på dig Gustaf. Kör hårt!

  • Gustaf Ollas skriver:

   Alex, har räknat med att jag tappat en del massa men det är en del av planen. Går att bygga upp igen, fanken vad jag ska bli stor sen :D
   Tack! Uppskattar din kommentar

 8. Gustaf Ode skriver:

  Stort Lycka till!! Du kommer även befinna dig på fitnessfestivalen med Emily va? Vore skitkul att träffa dig!

Kommentera


ett + = fem