GAMEPLAN

15 februari - 18:26


Har ni precis kommit hem från träningen? Eller har ni inte tränat idag? Hann ni inte?
Det finns många måste i vardagen och ibland går planerna i kras utan att det går att korrigera, så kan det faktiskt vara men många gånger tycker jag att folk för enkelt slänger ur sig att de inte hinner för att man måste hinna med allt annat, dvs handling, barn, matlagning, städning och inte minst arbete. Innan vi åkte till USA arbetade jag ungefär 12-14 timmar per dygn, nu i USA blir det lite mindre då ett syfte med denna resan även är att spendera mer tid med Emily och försöka fånga vardagen mer än jag tidigare gjort, men även under de månaderna när jag startade företaget och dietade för fullt så hann jag med allt. Visst, det är lättare när man är två och man kan växeldra med handling och vardagsbestyr men likväl, så finn tiden, det handlar bara om hur man väljer att prioritera. Det finns ett uttryck, minns det inte ordagrant men innebörden är något i stil med att: Den som inte investerar tid till sig själv när det kommer till träning och hälsa, kommer senare i livet få spendera/investera tid när det kommer till sjukdom och ohälsa.

Jag reflekterade senaste över det här när vi satt med Christoper och David på Starbucks för någon dag sedan. Christopher hade varit på Spa och massage en dag och jag själv är usel på att unna mig sådant även fast jag vet hur mycket jag uppskattar det när man väl gör det. Hur som, Christopher drog en ganska enkel parallell till att han inte går ut och dricker sprit, betalar inträde och fyllekäk en till någon gång i månaden utan lägger hellre pengarna på just massagen, spa och relax. Det här sjönk verkligen in i mig, visst det är inte stor grej, men jag är ju en person som är ekonomisk och försöker tänka på mina utgifter och jag går sällan ut, det är inte det att jag är folkskygg, tvärtom, men jag prioriterar annat och när jag väl går ut så går jag ut. Det kanske blir säg 4,5 gånger per år, och då kan jag investera i mig själv, dricka det jag vill och må bra (kanske inte 100 dagen efter men ändå).  De senaste åren har det varit naturligt att inte gå ut och att på så sätt har jag eliminerat en relativt stor utgift / kostnad men jag har aldrig återinvesterat det pengarna jag sparat under dessa år. Jag borde helt enkelt bli bättre på att investera i mig själv.

Åter till tiden och stressen i vardagen.
Jag har tre faktorer som jag tycker är väsentliga för att upprätthålla en vardag med träning.
1. Prioritera – Du vet att du mår bra av träning, du vet alla hälsofördelar, du vet att du blir starkare i vardgen och orkar mer jag fördelarna är onändliga med träning. Tycker du det är jobbigt att komma igång igen med träningen? Ja men sluta då inte träna, dra hellre ner på antalet pass. Den som inte kan lägga 2-3 30minutare i veckan för att dem inte har tid bör seriöst se över sin vardag och utvärdera hur länge man kan köra på i det tempot!

2. Planering – har du väl valt att träna och investera i dig själv så skapa då en plan. Det är ju dumt att inför en ny vecka (tänk er en fotbollsmatch) kasta er ut och sen allt eftersom försöka planera in träningen, det dyker alltid upp saker som just vid det tillfället känns viktigare och bättre att lägga sin tid på, kanske är det så det tidigare varit för dig som gjort att det inte blivit av? Återkopplar till fotbollsmatchen, hur tror ni att det vore om man kastade ut 11 spelare på en plan, utan att de haft en coach som sagt hur det ska spela, vart de ska spela eller vilket mål de har med matchen. Motståndarlaget skulle krossa Er! Var din egen coach och sätt din gameplan för veckan, månaden eller året.

3. Glädje – jag får gång på gång frågan hur jag håller min motiverad och personerna gillar inte att träna på gym. Men träna inte på gym då? Jag gillar inte schack och Whiskey, då dricker jag inte Whiskey eller spelar schack.
Hitta det som gör dig glad, kanske är det dans, pingis, brottning, Ju-Jutsu eller curling. Det viktiga är ju att du göra något som innebär fysisk aktivtet. Hör med dina vänner vad de håller på med tex.

Med det sagt så ska jag arbeta vidare denna fredag och jag önskar Er en grym helg.
Hann inte blogga igår för jag var tvungen att skjuta in en nål i magen för att få död på min Horton.
Hörs senare, har en saftig videoblogg till Er!

/Gustaf

8 kommentarer till “GAMEPLAN”

 1. viktorkäck skriver:

  Fantastiskt inlägg. Ville bara få det sagt egentligen. MÅNGA, många, borde läsa detta. Tyvärr är det nog personer
  som aldrig är inne på bloggen, och tyvärr inte ens är medvetna om att den existerar. Hoppas jag har fel!

  • Gustaf Ollas skriver:

   Viktor, feel free att dela inlägget på Facebook så kanske fler läser det.
   Tack så mycket – det flöt på bra i morse!

 2. Jean skriver:

  1) ”inte hinner för att man måste hinna med allt annat” – Instämmer visst är det prioriteringar. Om någon säger att dem inte hinner saker brukar jag replikera med att vi har alla 24 h på oss men vi VÄLJER olika. Att inte hinna är en maskerad dålig bortförklaring. Visst om vi har 5 minuter till tåget med snabbaste färdsätt och det avgår om 1 minut så hinner vi inte. Men detta är då RESULTATET AV TIDIGARE VAL.

  2) ”kanske inte 100 dagen efter men ändå” – Bakfyllan är priset festprissarna får betala morgonen efter, enligt mig ett högt pris. Värt eller inte? Återigen det beror på vad man prioriterar (Ex pengar/party, Produktivitetsmorgon/Sov & spymorgon).

  3) gillar inte att träna på gym. Men träna inte på gym då? – Bra påpekat. Känns som alla skall till gymmet idag. Det är svärmödrar, 50 åriga damer och även 16 åriga tjejer som skall walka men nu även bygga. Follow the stream liksom.

  Så visst handlar det om prioriteringar. Visst kan man planera för att optimera och göra allt MAN VILL. Men Planering har ibland även en kreativitetsdödande effekt. Inte lika kul att åka efter rälsen dag ut och in. Ibland måste vi FREERIDA lite.

  • Gustaf Ollas skriver:

   Jean, mjo vissa vill och behöver freerida mer än andra så är det. Själv trivs jag när hjulet rullar på om med träning och vardag om jag i vardagen känner att jag kan vara kreativ och skapande, som det är nu för mig. Någon typ av stimulans behövs i kombination / motvikt mot rutin/vardag, räls :)

 3. Jean skriver:

  Kompaktare form: Att inte hinna är ett uttryck för att inte vilja.

 4. Jean skriver:

  Också tänkvärt: The key is not to prioritize what’s on your schedule, but to schedule your priorities.

 5. Madeleine skriver:

  Jag skulle chansa på att det inte har så mycket med tidsbrist i sig att göra när folk säger att dom inte ha tid att träna. Dom lägger ner sin tid på annat istället! Tydligt exempel mellan mig och kurskamrat: jag drar till gymmet – han sitter och spelar xbox. Man väljer själv vad man lägger ner sin tid på och hittar glädje i =)
  Välskrivet & tänkvärt inlägg! (=

Kommentera


sex + sju =