IDAG SKA ALLT GÅ FORT – VAD HÄNDER MED KÄMPAGLÖDEN

19 februari - 20:00

Det här inlägget har jag länge funderat och diskuterat med min omgivning och nu tänkte jag ta tag i det och försöka summera mina tankar. Jag vet att det kommer säkert ta en dryg timme att skriva men den tiden känns irrelevant så själv inlägget handlar om just tid. Vårt samhälle har genomgått och genomgår en sådan enorm förändring när det gäller hastigheten och tillgängligheten på allt och många gånger swishar det bara förbi under näsan på oss utan att vi ens reflekterar över det.

För 12 år sen satt jag och spelade ”dataspel” (läs Counter-Strike) på modem hemma i Falun. Jag kopplade upp, inväntade de klassiska ”ring upp”ljudet som sprakade och i samma sekund blev telefonen ej brukbar för samtal in och ut. Då var man bokstavligen på Internet! Jag accepterade en ping på 50-60 i spelet och inte allt för sällan hände det att någon av mina systrar (host storasyster) lyfte på luren i all hast för att ringa sina vänner och prata tjejsnack. Mitt i spelet fastnade jag och ” Warning Connection Problem” lös med illröda bokstäver i hörnet. Jag utbrast i ett förtvivlat målbrottsvrål ”ÅÅÅÅÅEHHH!! JAG SPELAAR!” Jag ska inte sticka under stolen med att jag utnyttjar och surfar på ”snabbare samhälle, internet och framgångsvågen” själv. Utan denna uppkopplade vardag hade mitt företag inte existerat idag tex. men jag vill gärna ta lite tid att reflektera över det ändå då jag ser hur det speglar av sig i vad folk förväntar sig av träning, diet och hela livet.

Nu ska inte det här handla om datorspel eller tuggummismaker från 2001 men ingressen kanske kan göra Er som är lite äldre (som jag dvs) påminda om hur det var innan vi hade fiber, 3G uppkoppling och kosttillskott i varje ICA-butik.
Mina reflektioner kommer istället att handla om hur vi tar oss an utmaningar idag och vad generationer efter mig är vana med och förväntar sig.

Media är duktiga på att sätta tonen i samhället och vad som diskuteras på folks tungor. Varje sommar och nyår pumpas svarta feta rubriker ut på löpsedlarna ”Så tappar du 5 kg på 2 veckor” ”Gå dig smal, Lisa förlorade 10 kg på 1 månad” ”Mirakelmetoden hjälper dig i form” osv. Personligen skakar jag på huvudet och ler åt eländet. Det finns säkert saker och metoder som fungerar men vad är syftet? Jo att sälja tidningar, inte att hjälpa folk ner i vikt. Jag arbetar dagilgen med att hjälpa folk nå sina mål när det handlar om träning, kost och hälsa. Min metod är varken revolutionerande eller glamorös. För mig och det jag säger till mina kunder, är att tänka långsiktigt. De flesta har testat olika metoder och varianter men inget verkar fungera då de blir för jobbigt, för dyrt eller för stora omställningar. Att leva sunt, behålla en ok form året runt handlar om kunskap och aktiva val. Välj bort X för det nyttare och bättre Y. Träna 2 pass i veckan i 10 år istället för 5 pass i 4 veckor, börja smått och vrid sakta men säkert om ditt liv mot ditt mål. De som förstår detta är de som lyckas och de som förändrar sitt liv och kropp till deras önskemål.

Tyvärr ser jag och får first hand erfara motsatta tendenser på gymmen, i samhället, internetforum där allt SKA gå fort. Man förväntar sig att allt är gratis, att det jag gjort på 7 år ska ta MAX 1 år, att dieten ska vara över på helst 2 veckor och att hårt arbete eller att kämpa för något är för tråkigt eller ovärt när det går att uppnå detta snabbare.

Visst mina resultat på så lång tid kanske inte är så imponerande, det finns folk som uppnår det på halva tiden men allt handlar ju om kunskap. Det jag vet idag och säger till mina kunder visste jag inte när jag började träna 2005, inte heller 2009 när jag dietade osv. Träning, kost och kunskap lär man sig mer och mer om varje dag, det är det som är så spännande i mitt tycke.

Tendensen att allt ska gå fort och att man ska ha ”fri” tillgång till allt med internet genererar många mail där folk
1) förväntar sig svar på långa frågor, utläggningar och att man tex ska sätta ihop ett kostschema till en totalt okänd person utan någon som helst prestation tillbaka. Min tid är inte gratis bara för att jag bloggar på min fritid. Missuppfatta mig inte nu jag tycker verkligen om att ha kontakt med Er/mina läsare men vissa försöker tyvärr utnyttja detta istället för att själva ta ansvar och läsa/lära sig det själv. Svarar man hövligt att de då får betala för det uteblir ofta svaren eller så förstår de inte vad man ska betala för. Har ni någonsin blivit klippta gratis av en duktig frisör? Har ni helt plötsligt fått er matkasse gratis på ICA? Nej, trodde inte det.

2) Undrar hur de snabbast kan komma i form, hur det på kort tid bygger MYCKET muskler, vilka tillskott man ska ta och om man inte kan ta fler tillskott för snabbare muskeltillväxt. Visst kan man hyffsat fort komma i bra form om man känner sin kropp och självklart kan tillskott underlätta vardagen men personer som ställer dessa frågor saknar oftast grundkunskap när det kommer till att tex räkna kalorier och då spelar det inte så stor roll vilket tillskott man tar om man inte förstår att man måste äta mindre än man gör av med för att gå ner i vikt.

3) Väljer den snabba vägen. Jag har inte berört detta ämne nämnvärt under alla mina år på bloggen och jag ska inte ge mig in på ämnet ”kryddad gröt” nu eller. Jag kan på tok för lite om det och det blir alltid hetsiga diskussioner med folk som hängs ut och smutskastas. Jag kan bara tala utifrån mina egna erfarenheter och vad jag dagligen ser på gym jag besöker och det är att det är väldigt vanligt förekommande idag och här har vi nog en effekt av tillgängligheten jag pratade om i introt. Google är ett mäktigt sökverktyg och på en hundradels sekund kan du hitta precis vad du vill. Folk gör sina val men många unga killar som väljer den lätta vägen, ja det gör mig lite ledsen. obs. Alla gör vi våra val, jag dömer ingen. När jag började träna så hade jag mig själv (dvs en pinnliknande kroppsform), mindre bra kostkunskaper och en vilja att nå mina mål.

Där jag är idag, ja det är inte mina förutsättningar som tagit mig dit, jag föddes inte med någon superförmåga att bygga muskler eller monster gener, nej det är den där vilja att nå mina mål som jag så många gånger nämnt. Den har tagit mig genom denna del av livet och den har drivit mig att startat ett eget företag, att våga ge upp ett fantastiskt jobb med en bra ekonomisk situation för att sträva efter att tillgodose mina starka inre behov och drivkrafter. Jag är stolt över mig själv 90% av min vakna tid men oftast när jag går och lägger mig funderar jag både en och två gånger på om jag gjort / gör rätt? Vart det ska leda, hur jag ska nå mina mål men jag fortsätter kämpa, på gymmet, med företaget och livet för det är det enda jag vet att jag kan och det enda jag vet har tagit mig dit jag är idag. Min vilja och min kämparglöd. Det handlar om att våga ge upp något för att uppnå något annat/större. Våga ducka för det roliga och lätta idag för att skörda längre fram.

Jag har lagt upp den här videon förut men den är faktiskt värd att reflektera över en gång till. Låt säga att ni fick er drömkropp direkt (om vi byter ut det mot pengar i filmen), vad skulle ni göra då, vad vore kvart att kämpa för? Vissa saker kanske måste få ta längre tid? Träningen kanske är så? För mig kan det räcka med att se att jag går framåt år från år och det absolut viktigaste kanske inte är när jag når mitt mål och min drömkropp, utan att jag når den. Jag tar steg varje dag jag sköter kosten, jag tar ett steg närmre varje gång jag tränar och jag känner det inom mig.  Hoppas ni också känner det, annars får ni se till att ta hjälp med kosten eller träningen för varför ödsla tid, kraft och pengar på något som inte leder er närmre era mål?

http://www.youtube.com/watch?v=2L_cGjQSR80

PS. Jean, detta inlägg skrevs medan jag lyssnar på Time, på repeat. DS.

Tycker ni om det här inlägget så hjälp mig att sprida det bland vänner på Facebook och instagram. Jag uppskattar allt stöd jag kan få av Er där ute. Om det så är att köpa ett IcanIwillarmband eller rekommendera mig till Era vänner som behöver hjälp med viktnedgång, PT eller liknande så hjälper alla gester och former. Tack för Ert stöd där ute.
/Gustaf

12 kommentarer till “IDAG SKA ALLT GÅ FORT – VAD HÄNDER MED KÄMPAGLÖDEN”

 1. Micke skriver:

  It takes time to get well at anything, but if you love it you wil stick with it!
  Amen!

 2. Dad skriver:

  Hej Gustaf !
  Jag ville bara säga vad kloka tankar och leverne Du förmedlar, tycker jag.
  Sedan köpte jag tidningen KING, där Du och Jon är med i erat ”reseträningsreportage, bra jobbat och kul att läsa,
  med andra ord ”Bra och klokt jobbat”
  Dad

 3. K skriver:

  Tycker att du sammanfattar quick-fixsamhället riktigt bra. Vi vill uppnå resultat på nolltid i alla sammanhang, och jag tror att det i viss mån beror på att samhällets förväntningar på individen blir större. I takt med att tillgängligheten ökar blir vi också synligare och på så sätt mer granskade av vår omgivning. För att ”hänga med i svängarna” ska man ju helst både ha ett bra jobb eller plugga något coolt eller både och samtidigt, åka på drömresor, hinna med träning så att man ser vass ut på beachen, veta vilken musik som gäller, se alla livsnödvändiga tv-serier, hinna med uteliv och vänner samtidigt som man absolut måste uppdatera världen om sina förehavanden via facebook, instagram, blogg, Twitter, etc… Ärligt talat är det inte konstigt att folk letar genvägar. Det kanske inte handlar om att folk inte vill göra jobbet, kanske handlar det om att man måste utföra 76 arbeten samtidigt.

  Jag tycker precis som du att det är värdefullt att kämpa mot ett mål. Jag är dock inte så säker på att det är viktigt att nå dit alla gånger. I vissa fall tror jag inte ens att det går. Ta drömkroppen som exempel: När du uppnått ditt uppsatta mål från ett par år tillbaka är jag övertygad om att du på vägen har hunnit höja ribban eller ändrat lite på dina preferenser. Alltså kommer du att behöva fortsätta att sträva framåt. Detta tror jag för många är livsnödvändigt: I en tid då folk inte längre är speciellt troende måste man söka en annan mening med sin tillvaro än den andliga. På så sätt är själva resan ett självuppfyllande syfte. Detta sammanfattas bra i min favoritdikt, ”I rörelse” av Karin Boye (Fan vad jag tjatar om den hela tiden… ). Tycker att hon här lyckas fånga en tanke som belyser de existentiella frågorna på ett sätt som jag gillar:

  Den mätta dagen, den är aldrig störst
  Den bästa dagen är en dag av törst
  Nog finns det mål och mening i vår färd
  Men det är vägen som är mödan värd

  Vill runda av denna lite för långa utläggning med att kommentera filmen: Tänkvärd, absolut, men hela resonemanget bygger på att man bara har sig själv att ta ansvar för. Har man familj t ex är det troligtvis omöjligt att flytta till Tibet och lära sig äta genom näsan, även om det är det man själv verkligen brinner för. Livet är sällan svart och vitt utan en svårgenomtränglig sörja av gråa nyanser.

  Moikka /K

  • Gustaf Ollas skriver:

   K
   Bara att skriva under på din text. Ingen ide att återge något och det som du säger på slutet är ju viktigt att komma ihåg med den gråa röran. Precis så upplever man livet många gånger.
   Sen får man försöka göra verklighet av sina drömmar och ge sig ut på äventyr som ungdom, det har jag delvis gjort och gör resten nu.
   Tack för ditt långa inlägg!
   G

 4. Hej! Jag gjorde precis ett inlägg på min blogg. Hoppas det är okej att jag lånade bilden av dig? Annars får du säga till så tar jag bort den, länkade självklart hit också. Jätte bra inlägg!

 5. Hej Gustaf.

  Jag har en gammal crosstrainer hemma utan motstånd så jag har antagligen belastat knät fel när jag tränat. Går förhoppningsvis över snart så jag kan börja träna igen. Har ej varit hos någon läkare, underviker sånt så mycket som möjligt haha. :) Ha en fin dag och jätte gulligt att du svarade!

  • Gustaf Ollas skriver:

   Dixi, OK! Men se till att gå till en läkare om det håller i sig längre. Kan ju vara något som krånglar på riktigt, då är det bättra att ta tag i det så du blir frisk!
   Tack återigen
   G

 6. Jean skriver:

  Dixi, ge fasen i crosstrainern. Den är farlig. Ärligt, jag skulle aldrig åka på den. Ser livsfarligt ut.

  Japp bra skrivet ”dalagusten”.

Kommentera


+ åtta = tio