INTOLERANS – MIN NYA VARDAG

20 januari - 22:16

födoämnesIntolerans-1Då har det blivit dags att avhandla det jag en stund nämnt i förbifarten, nämligen min födoämnesintolerans (läs mer på wikipedia – detta har alltså inget med Allergi att göra)och det prov jag tagit. Skrev lite om det igår på instagram och fick ett flertal frågor så tänkte att det är lika bra att skriva allt här på bloggen så förebygger jag att få min tumme ur led genom att skriva på instagram.

Före
Innan jag utförde provet hade jag på känn att jag var känslig mot vissa saker jag åt, tex ägg, vissa mjölkprodukter så som vassle och hade mellan varven en del magknip. Trodde kanske att jag var överkänslig mot laktos initialt men upplevde inte att mina besvär var särskilt omfattande. Det var iaf inte därför jag utförde testet utan det var relaterat till ett konsultuppdrag jag utför. Hade dock själv klurat på att göra något liknande test för att se om det jag stoppar i min kropp är enligt de önskemål min kropp har.

Provet
Provet jag tog heter ImuPro och var väldigt enkelt. Jag tog med mina papper, provrör och lite andra grejer till en vårdcentral där jag bokat tid för blodprov. En relativt liten mängd blod stals ur min arm och efter det var det bara att lämna över allt till sköterskan. Med andra ord väldigt smidigt. Därefter var det jul och lite nyår. Dryga två veckor senare damp svaret ner i brevlådan från Tyskland, för det är nämligen dit mitt blod varit på semester.

Resultat
Materialet jag erhöll var utförligt och pedagogiskt. Det hela är baserat på en 0-4 skala där 0 är nada och 4 är högt. Totalt testades mitt blod mot cirka 260 födoämnen. Det visade sig att jag var intolerant på hög nivå mot äggvita, inte äggula. Snäppet under var mjölkprotein, gluten och havre. Rekommendationen är nu att jag ska undvika detta under en relativt lång period för att ge min kropp en chans att återhämta sig. För mig har ju vassleproteinet varit en viktig del i min kost och med stor sannolikhet beror intoleransen på överkonsumtion, så variation förnöjer! Får och har plockat bort varslet helt sedan jag fick svaren. Äggvitan har fått samma hårda dom och raderats från min kost. Havre undviks även det. Det jag däremot inte tagit tag i fullt ut är gluten. Det ligger lägst på min ranking och anledningen till att jag inte tagit bort det är en kombination av lathet och resultat. Det skulle trots allt krävas en del av mig för att ta tag i det och jag tycker inte att jag lider så mycket av det just nu då jag inte har ett fast och klart mål med träningen. Hade det varit tävling i sikte eller målet att bli extremt duktig på tex CrossFit hade det varit en annan femma. Nu presterar jag bra, träningen går kanon och jag har inte haft någon smärta i magen sedan jag tog bort ovannämnda livsmedel. Mjölkproteinet kan jag ersätta (läs fortfarande äta) i form av keso / kesella / fil, det är ju i viss mån behandlat och ändrat så det går bra. Tack så mycket kroppen, hur skulle det annars gå. Dricker en helt del mer aminosyror nu, och som tur var har Fitnessguru nu en fin bas med många bra smaker. Mer kött, fisk, fågel och sen variera keso, kesella, fil, halloumi mm.
I stora drag är det små ändringar jag ska och har gjort och resultatet hittills är bra. Har inga magsmärtor what so ever än och då har jag som sagt inte uteslutit gluten.

Pris och möjligheter
Priset för detta test ligger kring 5000 kr.
Frågor
Har ni frågor, har jag missat något, vänligen lägg en kommentar så ska jag försöka svara. Har ni själv erfarenheter från liknande tester, intolerans eller liknande, dela gärna med Er i kommentarsfältet alt dela länken om ni tror att någon skulle ha nytta av att läsa detta. Vill ni veta mer vart jag tog testet kan ni skriva en kommentar så drar jag ett mail. Tack så länge
födoämnesIntolerans-4 födoämnesIntolerans-3 födoämnesIntolerans-2 /Gustaf

7 kommentarer till “INTOLERANS – MIN NYA VARDAG”

 1. mela skriver:

  Tjena.
  Jag förstår inte helt hur intoleransen mot mjölkprotein kan ”godkänna” mejeriprodukter men jag antar att du har fått prata med dietist. Jag åt glutenfritt i nästan fem år då jag trodde att jag var intolerant. Ingen utredning ville göras men jag tog bort det och blev frisk. Först nu i höstas har jag fasat in gluten igen med uppmaning av min dotters tarmspecialist. Pga henne åt jag också helt mjölkproteinfritt. Fick inte vara något alls i varorna jag åt (ammar). Man får ta till vana att läsa innehåll på allt. Gluten är lätt att ersätta, jag själv tycker att Icas egna glutenfria varor är riktigt bra. De smakar mest likt vanligt, speciellt pastan. Jag vet inte hur mycket gluten du äter men att byta ut pasta osv hemma är ju enkelt :)

  • Gustaf Ollas skriver:

   Hej Mela!
   Jo det är inte samma struktur iom att det är surmjölk i Fil/keso/kvarg så jag fick OK på den men i min bok var det samma också!
   Vad hade du för symptom?
   Jag kör rätt lite gluten över lag så ingen stor grej att ”inte få ät” utan mest att jag måste läsa på lite mer, gluten kan det ju vara i princip allt, lösgodis tex!

 2. K skriver:

  Stökig kombination av intoleransen måste jag säga, men allt handlar ju om vanor och rutiner och sådana går ju att skapa nya. Ur ett näringsperspektiv är det ju inga problem att utesluta dessa livsmedel, men för egen del inkluderas något av dessa fyra i nästan allt jag äter, så jag lider med dig ändå :)

  Hoppas att du snabbt och smidigt hittar din väg.

  • Gustaf Ollas skriver:

   K: Mjo men nu när jag fått lite mer input på det hela är tydligen forskningen bakom väldigt spretig så jag ska köra på utan mjölk / ägg (som jag känner av tydligt) ett tag och se hur det blir. Annars kanske det blir vidare utredning. Du kan kika lite på tråden på min facebook, ganska intressant.

 3. Josefin skriver:

  Hej,

  Väldigt intressant, har länge funderat på att göra något liknande och känner nu att det är dags att slå slag i saken. Hittar inte hur testet beställs på sidan, måste det gå via vårdcentral/terapeut?

  Tack!

  • Gustaf Ollas skriver:

   Hej Josefin!
   Du kontaktar dem via sidan så skickas grejerna hem till dig och så bokar du tid på en VC för blodprov, de har olika center de jobbar med.
   Anger du ICANIWILL får du rabatt på testet. Var dock noga med att inte gå all in och 100% på provet utan ta det som ett hjälpmedel då forskningen bakom är lite spretig, ok? =)

 4. K skriver:

  Jo, såvitt jag vet kan t ex glutenintolerans fastställas enbart med en serie av tarmbiopsier, så det där testet kanske inte är så tillförlitligt. Men det är ju du själv som är facit, gå på känn :)

Kommentera


fyra + = tolv