CRASH COURSE – OMEGA-3

26 mars - 22:28

tillskott fitnessguru

Har länge velat skriva lite mer om Omega-3 då det är lite i ropet sedan ett tag tillbaka. Kroppen behöver essentiella fetter, där Omega-3 och 6 är de mest kända, för att fungera optimalt. Essentiellt är som de flesta vet något som vår kropp behöver men inte själva kan producera. Utan dessa essentiella fetter, så som tex omega-3, kan vi inte producera andra viktiga fetter, ta upp fettlösliga vitaminer eller producera viktiga hormon som testosteron eller östrogen. Omega-3 är alltså en fettsyra-familj med flera olika varianter. Alfa-linolensyra (ALA) är en fettsyra som kommer från växtriket. Den finns i alger, växter och oljor. EPA (eikosapentaensyra) och DHA (dokosahexaensyra) är de andra 2 essentiella fettsyrorna av intresse. Utmaningen idag är att vi får i oss mer av Omega-6 och mindre av Omega-3 vilket bidrar till obalans i kroppen. Omega-3 hjälper i viss mån till att förbättra metabolismen och bidrar därför indirekt till den så välkända ”fettförbränningen”. Jag tar Omeg-3 året runt och när jag i perioder inte tar det upplever jag en viss stelhet i lederna som jag inte känner när jag tar dem. 

Vill man inte köra Omega-3 i tillskottsform, som idag finns i både flytande och tablettform, så kan man hitta beståndsdelarna i följande livsmedel:
EPA/DHA: Fet fisk som makrill, sardiner, sill, anjovis, lax samt skaldjur och musslor
ALA: Vegetabiliska oljor som linfröolja & rapsolja, nötter och avokado

Det här var en liten crash-course och om det är någon som vill läsa mer på djupet så hittar ni Träningsläras artiklar om omega-3 härNu är det snart dietdags för mig och då brukar öka jag upp dosen omega-3 varje dag och tar 6 g, dvs 6 st tabletter per dag och självklart är det One Omega-3 som jag tar. På diet kompletterar jag också intaget med One CLA för att öka min förbränning. Samma sak där, 6 st tabletter per dag. Detta få jag väger lite mer än gemene man. 2 Omega + 2 CLA morgon, middag och kväll! Varför ökar du upp det Gustaf? Jo det är rätt enkelt, det blir mindre lax på diet ( då kalorierna är högre där ) då jag vill äta annat på diet och då tar jag det i form av tillskott.
/Gustaf