ENKLA TIPS FÖR BÄTTRE AXLAR!

27 oktober - 21:10

Under de första fem åren av min träningskarriär prioriterade jag bort axelträningen. Det var ju jättetråkigt, ungeför som magen och när man är skinny har man ju alltid abs. Det är först de senaste tre fyra åren som jag tagit tag i det på riktigt och då har det så klart gått framåt men varje år lär man sig nya saker och nya sätt att fortsätta utvecklas. Tränade axlar igår så tänkte att jag skulle dela med mig av små enkla saker jag tänker på när jag tränar axlar som kanske kan hjälpa Er i utveckligen. Gratis tips!
AXELPRESSAR
På bilden är det jag och Henke som ”demar” sittande axelpressar med ryggstöd. Börja med att skicka upp hantlarna på varsitt ben. ”Kicka” upp en i taget till startpositionen där de vila tight på axlarna. Med eller utan passare pressar du upp hantlarna och det som gör skillnaden mellan bra och dåliga axelpressar är om du får in armbågen under hantlarna och pressar ”lätt bakåt” och inte framåt. Vill du utmana dig själv flyttar du upp blicken från spegeln till taket och vips får du superkontakt med axlarna. As easy as that. Variera dina pressar så du tex kör utan ryggstöd, militärpressar (med skivstång), sittande militärpress, pressa framför och pressa bakom. Byt inte bort kontakt mot vikt. Nedan ser ni även stående militärpress bakom nacken. Vändpunkt kring öronen, du behöver inte gå djupare och utmana dig själv genom att inte ”låsa ut” armbågarna så du behåller trycket och axelmuskulaturen spänd.
Träna axlar icaniwill-2

Träna axlar icaniwill-5Träna axlar icaniwill-6

SIDOLYFT
Sittande sidolyft skall utföras utan gung och med ”rätt” vikt. Jag skriv rätt vikt istället för lätt vikt. Anpassa vikten efter repsen. Här har jag under många år kört för tungt och inte reflekterat över vart det ”tar” när jag utfört sidolyften. Resultatet ser ni i mina relativt stora traps som jag inte tränat på 5 år. Jag har istället tränat dem i smyg med felaktiga sidolyft. Sträck på Er, rotera bak skuldrorna och upp med bröstet. Lyft vikten med lillfingret som drivande kraft och med armbågarna högre än händerna. Hitta kontakten!Träna axlar icaniwill-4

Träna axlar icaniwill-7BAKSIDAN
Glöm inte att träna baksidan av axeln. Den absolut mest bortglömda muskelgruppen som gör den största skillnaden på ett par grymma och OK axlar! Det är baksidan som skapar rundheten och helheten. Jobbar för fullt på denna lilla skapelse och tränar den just nu på ryggpasset då den ändå är involverad där men planerar man träningen bra kan man köra den två gånger i veckan. Rätt vikt, kontakt och sen är det bara att gnugga på!
NYCKELN TILL SKÅPET
En detalj som man lätt missar på just axelpasset så man har så mycket fokus på att få till rundheten på axlarna är nyckeln till hänglåset. Mitt enkla tips är att fästa den på skosnöret. Där är den alltid med dig och även om det blir snäppet jobbigare när man glömt något i skåpet så är risken att tappa bort den minimal. Jag knyter den på ”insidan” av sista öglan! Like a baws!Träna axlar icaniwill/Gustaf

6 kommentarer till “ENKLA TIPS FÖR BÄTTRE AXLAR!”

 1. K skriver:

  Dude, du gör ju heeelt fel! Förvarar du nyckeln på det sättet kommer du att bli framåtroterad, sen kommer skadorna som ett brev på posten! Rätt sätt är att förvara nyckeln under skons innersula i hålfoten. Tänk på att aktivera bålen under utförandet.

  It’s obvious that Ollas has ZERO experience with keys…

 2. Alex skriver:

  En kanske svår fråga men axelrelaterad så jag prövar ändå! Vid uppvärmningen av mitt förra ryggpass så kände jag att fick en sträckning i framsida axel vid chinsen.

  En vecka senare så har jag inte direkt några smärtor eller krämpor och jag kunde köra ett hyfsat axelpass igår. Dock när jag ger mig på lite bröstövningar så känner jag att det är ”någonting” som spökar i framsida axel/bröst, typ obalans kanske är bästa sättet att beskriva.

  Vad är ditt tips att göra? Vila helt från bröstträningen ett tag eller försöka göra rehabövningar? Har kört på med rotatorcuff övningar men det känns inte riktigt som att jag prickar rätt område ;s

  Kan stretcha utan problem men det är just när jag belastar med vikt som jag känner av det!

  • Gustaf Ollas skriver:

   Alex, jag är långt ifrån skillad så gå till en grym sjukgymnast/naprapat och få proffshjälp!
   Säkert en sträckning men ändå!

 3. Alex skriver:

  Ok, tack =) ! Får se hur axeln känns framöver!

Kommentera


ett + = tio