DEN ANDRA SIDAN AV LA

30 mars - 8:03

Idag har vi besökt Downtown LA, dvs ”centrum” för staden. Grejen med LA är att mycket är utspritt över hela staden. Santa Monica på ett ställe, Hollywood på ett annat, Downtown på ett tredje och så går det vidare. Ska man besöka Los Angeles bör man därför ha någon med sig som kan guida lite, eller läsa på mycket innan man åker.

Downtown är egentligen inget mer än skyskrapar och kontor. Det finns några få undantag och ett av dem besökte vi idag tack vare Emilys kunskap. Olvera Street är väl kanske inte riktigt ett ställe utan mer en gata just och där finns mycket fina hantverk, med ursprung från främst Mexico. Vi tog bussen dit och åkte gå genom East LA. Det här är sidan av LA som många inte ser. Det är ett rätt nedgånget område, massor av klotter, igenbommade butiker och lokaler, uteliggare som onekligen är höga på gud vet vad. Det var nästan lite så att man inte ville att bussen skulle stanna på vissa ställen men vi kändes oss aldrig hotade eller rädda utan mer att man tänker ganska mycket kring samhället i stort.
USA är fantastiskt på så många sätt och är du driven, har rätt kontakter och jobbar hårt kommer du gå långt. Har du det däremot tufft, växer upp i vissa områden där kriminaliteten och drogerna härskar, ja då kan det gå åt motsatt håll. USA är alltså i min åsikt, kort sammanfattat på många sätt ytterligheternas samhälle.

När bussen susar förbi igenbommade lokaler och butiker slår det mig att det faktiskt är lågkonjunktur och tuffa tider i USA just nu. Varje gång vi är på något shoppingcenter har jag reagerat på att det är så mycket mindre folk än när vi var här senast. Detta går igen på flera ställen och när jag idag rullade förbi så många tomma lokaler idag så blev det så påtagligt. Jag blir lite illa till mods när jag ser sånt och förstår inte hur så många personer ska överleva och tjäna sina pengar när de inte har några kunder i butikerna. Kanske är det för att jag själv har eget företag som jag känner så för de här personerna eller så är det bara för att jag idag såg så många människor som får kämpa för att få varje dag att fungera, jag vet inte men lågkonjunkturer vänder ju även de uppåt, förr eller senare. Naturens (näringslivets) gång.
De enda ställena som ständigt har mycket folk är restauranger så som McDonalds och andra snabbmatskedjor där ”maten” är billig och ”god”..
..trots detta hade vi en riktigt bra dag och jag är glad att jag fick se allt jag såg idag. Här kommer lite bilder.

/Gustaf