DEFF ELLER INTE

19 april - 21:40

Just nu råder det dietkaos i landet och på många bloggar. Alla ska ner fort som bara den för att komma i form helt plötsligt. Infall och oplanerade ”deffar”.. har lite åsikter kring detta som jag tänkte dela med mig av.
Men, vi börjar med ett mail som jag fick idag från en av mina läsare. Handen på hjärtat så var det de mailet som fick tankarna att börja snurra kring dietandet. Så här ser det ut:
20120419-200047.jpg

MINA ERFARENHETER

När jag läser det här så tänker jag själv tillbaka på 2008-2009 när jag låg kring den här vikten. Dieten 2008 var ett första experiment och jag lärde mig en hel del. Gick ner ett par kg och kände mig i bra form. 2009 tog jag nästa steg och gick all in. Gick ner från 92-93 till 83 kg på mina 193 cm. Kan säga er att det finns många bra bilder från den deffen men det finns samtidigt många bilder där.. hm hur ska jag uttrycka mig, jag ser sjuk ut?
Var riktigt taskig mot mig själv dietmässigt och drog ner kring 1600 kcal per dag med promenad och träning på det. Mina ben värkte av trötthet varje morgon när jag gick upp för att gå mina 45-60 minuter. Benpassen var rena plågan då jag hade i princip noll kolhydrater i kroppen och lätt övertränad + trötthet. Vågar mig nog på att lägga upp en bild bara för att ni ska få en uppfattning om hur det såg ut när vinklarna inte riktigt stämde. Jag har för länge sen insett att det var helt åt skogen att genomför denna diet. Jag pressade mig själv för hårt och jag är övertygad att jag tappade mycket muskler under den dieten. Varför skriver jag då de här? Jo precis som skribenten av mailet ovan så har han börjat dieta på en redan relativt låg vikt på många centimeter. Jag skrev tillbaka och frågade vad han hade för mål (antog att han ville bygga muskler utifrån den texten) och sen frågade jag om han tyckte att deffen/dieten hjälper honom att nå sitt mål? Troligtvis inte just nu, eller hur?
När jag inledde min diet 2009 tyckte jag att jag var stor ( jag är lite större idag men fortfarande en bit kvar). Idag och för ett tag sen vet jag att så inte var fallet. Jag var tvärtom väldigt liten när man kommer in på bara skinnet (och lite muskler så klart). Man lär sig väldigt mycket på att dieta och någon gång måste man ta steget ut och köra en första vända men i det här fallet vill jag dela med mig av mina misstag och sa helt enkelt (utan att ha sett några bilder) att jag tror han ska strunta i dieten, träna på ett år och återkomma inför nästa sommar då han troligtvis väger kring 90-92 och ställa samma fråga till mig då.

Så här såg det ut 2009 på 83 kg.

Det är kul att vara i bra form till sommaren, fine det köper jag, men vart vill ni komma i längden med er träning? Vad vill ni uppnått? Var då beredd att offra de korta målen ibland och välj den tuffa vägen. Har ni bestämt er så har ni. Då är det värt det. När ni tittar tillbaka på Er själva om ett år kommer ni se tillbaka på Er själva och vara stolta över det ni åstadkommit det kommande året och en diet kommer kännas som en perfekt balans efter ett år i byggandets tecken. Ni kommer känna ett sug, en vilja så stark att inget kan stoppa er. Detta istället för ett tvång att ”banta” så mycket det går nu till sommaren bara för att.. Svensk sommar är dessutom värdelös att vara i bra form till. 10 dagar sol. Ok, nu blev det mycket neggo men vill ni dieta så lägg in det i årsplanen och släpp alla måsten. Det ska vara kul och fylla ett syfte. Är det ingen tävling på gång finns det ingen anledning att droppa bara för att?
Jag står där just nu, och tittar tillbaka på mitt år. Jag skippade allt vad tävling och diet(nedåt i vikt) innebar efter F5 i somras då jag visste att jag skulle köra DC nu kommande December och att jag behövde alla pass jag kunde få för att bättra på mina svagheter till tävlingen. DC kan tyckas som ett långsiktigt mål för många och jag får ofta höra ”ska du redan börja dieta? Du ska ju tävla i DECEMBER!” men det är det som kommer krävas för att gå ner sakta och landa på en sån liten muskelförlust som möjligt (kommer skippa dieten på USA-semestern 3 v) men samtidigt är inte DC mitt slutgiltiga mål. Det är ett delmål.. ett delmål mot mina drömmars kropp.
Hade det inte varit för att jag bestämt mig för ett år sen hade jag inte tävlat i år heller utan fortsatt bygga och bygga för att komma närmare mitt mål. Nu har jag satt upp mitt mål och jag kommer köra de här racet nu hela vägen till DC.
Ser fram emot den resan och har så gjort ända sen jag bestämde mig. Ni hänger väl på och stöttar mig mot DC, den 1 december 2012?

Så, vad ska du göra? Deffa eller bygga?

22 kommentarer till “DEFF ELLER INTE”

 1. Fredrik skriver:

  Kör en välplanerad deff.
  Alla spontana Deffar för personer som är oerfarna är bara ren idioti!

  Men du ska verkligen ha high five för att du lyckats ändra din vikt såpass på så kort tid!
  Keep it up!

 2. Emil uppsaal skriver:

  Har själv vandrat i dessa tankar till och från,

  jag tror det är väldigt viktigt att inte glömma bort sig själv, precis som gustav var inne på. Ifall man har för avsikt att lägga på sig mer muskler är diet fullständigt waste. Det är kontrapoduktivt, dvs det slösar inte bara tid, det försämrar även utgångsläget.
  Det enda sättet att bygga mer muskler är att utsätta musklerna för enorm stress på rätt sätt, hålla sig naturligt anabol, och ge kroppen möjlighet till återhämtning för att kunna stressa den maximalt igen.

  Om jag var i din ålder skulle jag lägga mitt krut på att få en sjukt bra kondition parallelt med styrketräningen.
  Det kommer göra en sådan enorm skillnad för din träning. Snabbare återhämtning, bättre kontrol över sin kropp, starkare mentalt, piggare, alertare.
  Hög intesitetsträning var det som fick mig igenom min platå. Kanske inte funkar för alla, men har du riktigt bra i”intervall kondition” så klarar du av att utsätta kroppen för mer stress på gymmet, det ger snabbare resultat och utveckling.
  .

  Då pratar jag inte maratonlöparkondition, men kör två tuffa intervallpass i veckan (som typ en 400 meterslöpare kör), och då menar jag springa i uppförsbacke MAX 25-30 sek följt av vila 1,5min .
  Alt. intervallrodd, MAX Rodd 1 min, vila 2,6min, upprepa 10 gånger.

  Kruxet med intervallträning är detsamma som byggning, håll koll på dina tider/sträckor. Mät dina resultat hela tiden, och fokusera på att göra bättre tider.

  När du klarar av att ”piska” dig själv med mjölksyra i kroppen, en puls på 200 och det enda du kan tänka på är att du vill kräkas.
  Då är jag övertygad om att man som person besitter vad som krävs för mentalt bli en bra ”byggare”.
  Många vill ha, färre vet hur, nästan ingen gör.

  DET enda vettiga som oftast kommer ur en Diet är att man ”programmerar” sig själv att ha en sundare kosthållning.

  Istället för att ”dieta”
  Styr upp din kost så att du äter rätt men mycket, håll dig borta från socker,godis, transfetter etc.
  En sund kosthållning gör att när det väl är dags att ”deffa” så behöver du bara gå ner 7 kg istället för 13kg.
  Det kan vara en omställning i att ändra sin kost, men så är livet.

 3. K skriver:

  Jag känner verkligen igen mig i tankegångarna! Är själv på diet nu och är emellanåt ganska tveksam till det hela. Är inte jättemuskulös men fördelar mina ~97(före deff) kg på 193 cm. Det finns absolut mycket reserver att banta bort, men ibland får jag för mig att jag är för liten för det här, att jag bara kommer att se tanig ut. Samtidigt är det en del av mitt syfte med deffen: Att skala bort allt överflöd för att kunna se hur jag egentligen ser ut, ett vitt ark, och utifrån detta planera min fortsatta träning och kost. Men förhoppningarna om att jag ska se ”bra” ut gör ju alltså att jag hela tiden måste tackla rädslan för att det inte ska vara så.
  Tycker för övrigt att det är kul att deffa, utmaningen är ett självändamål för mig och jag vill lära känna min kropp och hur den reagerar inför olika förändringar. Kan hålla med om att det är lite väl mycket deffhysteri vart man än vänder sig, men samtidigt: ska man inte tävla men vill testa att deffa så är det ju smart att göra det inför badsäsongen :-)

  Detta blev skitlångt och rörigt och är väl inget direkt svar till dig…men lite respons iaf. Lycka till med din diet, ska noga följa dig här! Och Emily också för den delen, hon ser redan grym ut.

  Mors.

  • Gustaf Ollas skriver:

   K jag förstår dig och du har ett syfte med din resa och god inblick i dig själv.
   Planen är längre än till sommaren och det tror jag är väldigt viktigt !

   Trevlig helg och tack för din input!
   G

 4. Pär W skriver:

  Klart vi stöttar! =)

 5. Pär W skriver:

  För övrigt ett väldigt tänkvärt inlägg.

  För mig blir det ingen riktig deff. Jag är för tunn (88kg @ 190cm). Jag ser istället till att vara mer noggrann vad jag äter. Det kommer dessutom bli mer cardio för att på sikt jobba upp en riktigt bra kondition. Hoppas på så sätt också forma kroppen och få den lite mer definierad. En långsam progression med förhoppningsvis ett par kilo muskler till om några år.

  • Gustaf Ollas skriver:

   Pär: din plan låter perfekt i mina ögon. Dunka på styrketräningen rejält och sen lite cardio med strikt kost! The shit

 6. Pastorn skriver:

  Både och! Läser allt jag kommer över om träning och kost! (nu din blogg!) Min filosofi är att bygga muskler och bränna fett, samtidigt och hela tiden. Träna hårt, äta rätt och låta kroppen inse att den har mer nytta och muskler än fettdepåer. Om man en gång arbetat ner sig till en låg fettprocent, varför inte ligga kvar på den?? Och utifrån den bygga muskler?

  • Gustaf Ollas skriver:

   Pastorn, i den bästa av världar skulle väl alla vilja bränna fett och bygga muskler?
   Det kräver enormt mycket kunskap och huruvida det är möjligt, ja därom tvisa de lärde.

 7. Calle skriver:

  Min variant av ’komma i form till sommaren':

  Bytt ut gainer mot vanligt protein, lagt in 2 cardio pass i veckan och allmänt tänka på att äta bra mat och mindre fett (men mycket protein och lite mindre kolisar). Fungerar bra hittills.

 8. Filip skriver:

  Kära G

  Ingen deff här inte, är nöjd på det fett% jag ligger på men det är bygga som gäller för mig – deffen får vänta till nästa vår ;)

  Mvh

 9. jonathan skriver:

  Tjena Gustaf. Klart jag kommer till DC, med kamera:D Meen jag håller med han som mejlade lite. När jag läste mickes blogg så blev ja astaggad på att gå ner i vikt o få en väldefinerad kropp. (Jag vet inte riktigt vad sic är, men har en aning)

  Men sen tänkte jag efter.. efter ett tag. Jag väger typ 75 kilo. Jag har inte mycket massa.. ÄN! Så jag väljer att inte deffa till sommarn och väljer att fortsätta bygga. Jag ser bara hur jag har förändrats sen i somras och de får mig att köttaa på even more. Så nä jag kommer inte deffa.. Satsar på det senare..

  TO THE FUTURE!

  • Gustaf Ollas skriver:

   Jonathan, tänk så klok man kan bli bara genom att vänta och tänka efter lite. Låter som du är helt rätt ute!
   KÖTTA! så ses vi på DC!!

 10. Johan Hansson skriver:

  Mycket lästvärt inlägg, tack! Jag var inne i en deff i väldigt kort tid då jag bestämde mig för att bocka av en milstolpe först. Jag insåg att jag kommer behöva mina kalorier ett tag till =)

 11. Johan Hansson skriver:

  100 i bänken *fniss*

 12. […] Det började även dra ihop sig mot sommar och högaktuella dietens vara eller inte vara inför sommaren väckte många frågor och diskussioner så jag skrev ihop ett inlägg om det som blev uppskattat. Läs inlägget om ”deff eller inte” […]

Kommentera


fem + = tolv